Vissza Vissza a listához

EQ MAGAZIN - Miért érzem úgy, hogy egy helyben topogok?

EQ MAGAZIN - Miért érzem úgy, hogy egy helyben topogok?

Év vége felé haladva, ahogy lassan a család és önmagunk felé fordulunk, kizökkenünk a hétköznapokból. Félretesszük a munkát, így akarva akaratlanul egy-egy nyugalmasabb percben átfut rajtunk az év végi számvetés gondolata.

Méricskéljük magunkat tavalyi önmagunkhoz képest. Mennyit fejlődtünk, hogy haladunk az általunk célként kitűzött karrierúton, hogy áll a magánéletünk. Ezeket a belső tükröket erősítik a ritkán látott családtagok felénk szegezett kérdései az ebédlőasztalnál, az egymásnak elmesélt kis történetek az átélt nehézségekről, élményekről. 

Így év elejére már emésztgetjük ezeket a gondolatokat. Elbizonytalanodunk... büszkék leszünk? Te hogy élted meg?

Ködös célok, hazug vágyak!

Az infókultúra, és a kialakult csalóka digitális magánszféra megjelenésével, melyben az ismerősök szinte beengednek a mindennapjaikba, egy fals kép jöhet létre bennünk magunkról az ismerőseinkkel való összehasonlításban. Mindenkinek a legjobb arcát látjuk, kizárólag a sikereket. A fényűző éttermi ebédeket, a wellnesshétvégéket, a nyaralásokat. Nem tudhatjuk, hogy mi van mögöttük, így az összehasonlítás a saját életünkkel elég szomorú képet festhet, mivel magunkkal szemben sokkal teljesebb a kirakó. 

Így, ha nem teszünk le mini útjelzőket magunknak, hogy lássuk honnan hova haladunk, elveszhetünk a folyamatos reakciókban a környezetünkre. Az egész év visszatekintve egy véget nem érő harcnak tűnhet, egy sziszifuszi kőgörgetésnek, melyben csak a verítékre emlékszünk és az állandó, megerőltető küzdelemre, amely elvileg a boldogságunk és a boldogulásunk felé vezet, és egyszer csak elérjük a célt.

Tegyük fel a kérdést magunkban! Ez vajon cél vagy vágy?

Amennyiben cél lenne... teljesen mérhető módon meg tudnánk magunkban állapítani, hogy adott évben mennyit haladtunk felé. Elértük-e, vagy milyen szinten tartunk ahhoz képest, amit év elején kitűztünk magunknak. Amennyiben minden tettünk év közben csak reakció, melynek gyújtópontjában csak vágyak állnak, és nincsenek kis mérföldkövek a végső célhoz vezető úton, melyeket mérni tudunk és meg tudunk élni... és egy kis ünnepléssel meg tudjuk jelölni magunkban, hogy igen ezt elértük, akkor az egész év egy kesze-kusza masszának tűnhet, melyet aktuális hangulatunk függvényében ítélünk meg.

Akció vs. Reakció!

A mindennapi tevékenységek során mondjuk egy utazás, vagy egy diéta esetén használunk mérőszámokat, hogy lássuk az eredményt. Ráállunk a mérlegre, és látjuk mennyire voltunk hatékonyak. Nézzük a megtett kilométereket, a fogyasztást, és ezek alapján tudatos akciókat indítunk. Akkor működhetünk hatékonyan, ha mérni tudjuk a döntéseink eredményét, és akciótervet tudunk írni, hogy mit kell megtennünk egy adott célért, és ha azt elérjük hol fogunk tartani a végső célhoz vezető úton. Így tudjuk átfordítani a folyamatos reakciót folyamatos akcióvá, és saját életünk pástján határozottabban tudjuk irányítani a folyamatokat, mert mi indítjuk el őket, és nem csak reagálunk a környezet által elénk állított akadályokra.

Amennyiben így teszünk, az év végi számvetés sokkal tisztább lesz, és visszatekintve láthatóbb eredményeket, kézzel foghatóbb célokat tudunk magunk elé vetíteni. Sokkal felszabadultabb lehet az évzárásunk, és nyitottabban, fesztelenebbül ünnepelhetünk szeretteinkkel.

Az érzelmi intelligencia nem csak érzelmeink tudatos irányításában, társas kapcsolataink kezelésében játszik szerepet. Fontos eszköz a stabil önkép, a határozott döntéshozatal, a kiszámítható haladás elérésében is.

Fejleszd érzelmi intelligenciádat, hogy objektívebben, felülről tud szemlélni magad, és döntéseid, illetve tisztábban meg tudd ítélni egy-egy cselekedeted hatását a környezetedre. Így tiszta célok és pontos térkép rajzolódhat ki előtted magadról, a környezetedben betöltött szerepedről és a céljaidhoz vezető út mérföldköveiről.  

EQ TESZTÜNK segítségével szerezz benyomást mostani Önmagadról! 

Kezd az ÚJ Évet Náray Tamással, Kósa Erikával és Szántó Ferenccel, akik elmesélik hogyan ismerik fel és hogyan kezelik a bizonytalan helyzeteket, hogyan irányítják gondolataikat az objektivitás felé és hogyan léptek ki a komfortzónájukból!

KEZDJ EL TENNI! - TE IS!