Vissza Vissza a listához

EQ MAGAZIN - AZ EQ FÉLELMETESEN SZEXI!

EQ MAGAZIN - AZ EQ FÉLELMETESEN SZEXI!

Már gyerekkorunkban arra tanítottak bennünket szüleink, tanáraink, hogy legyünk bátrak és ne féljünk.

Érdekes ez, hiszen a félelem egy olyan velünk született ősi ösztön, amit még a modern civilizáció sem tudott bennünk megváltoztatni, és amit bár nap, mint nap elszenvedünk, mégis szükségünk van rá. Hogy miért? Erről beszélt nekünk különböző aspektusból 2018. április 22-én Náray Tamás divattervező és író, Karaszi Andrea elemző közgazdász és coach, Szily Nóra újságíró, televíziós közszereplő és coach, Szántó Ferenc, a Kósa Erika Akadémia alapító tagja, valamint maga Kósa Erika, az egyik legismertebb üzletasszony és a Kósa Erika Akadémia elbűvölő tulajdonosa.

A konferencia az EQ SEXY kampány „Kezdj el tenni! Vol.2.” rendezvénysorozat részeként került megrendezésre egy igazán kellemes tavaszi vasárnapon, ahová több mint 130 résztvevő érkezett, hogy a nyarat idéző napsütés helyett izgalmas és információban gazdag előadásokat hallgasson arról, vajon hányféle formában ölt testet, és milyen mértékben játszik szerepet az undok félelem hétköznapjainkban, és fejleszthető érzelmi intelligenciánk segítségével vajon hogyan tudjuk azokat megfelelően kezelni és kordában tartani.

Az eseménynek a Lurdy Ház egyik kényelmes különterme adott otthont, ahol a vendéglátók nemcsak a magas szintű előadásokról, de a résztvevők folyamatos ellátásáról is gondoskodtak. A kora délelőtt kezdődő konferencián minden adott volt ahhoz, hogy az előadók saját életükből hozott példáikat, az évek során szerzett gyakorlati tapasztalataikat megosztva a laikusok számára is érthető módon rávilágítsanak erre az igen komoly témakörre. Hiszen a félelmeink sokrétűek, és akár korábbi tapasztalataink kapcsán félünk a fogorvostól, akár mások által generáltan tartunk Nostradamus végítéleteitől vagy a hírekből hallott terrortámadásoktól, mindet fel kell, hogy ismerjük. Nevén kell, nevezzük és meg kell, hogy értsük őket ahhoz, hogy ezek a kódolt félelmek ne generáljanak bennünk problémát, és ne görgessék tovább egy negatív irányba a gyávaság, a hazugság, a manipulálás mély szakadéka felé. Náray Tamás fogalmazta meg sziporkázó előadásában az okot adó félelmeink különböző típusát eképpen: „A para normális. De aki fél, az könnyen megtanul hazudni. Még ha saját testünk is hazudik, amikor másnapra nem emlékszik a szülő nő a fájdalmára, amikor egy nagy műtét után egy évvel már nehezen idézzük fel a fájdalmat. A részleteket persze igen, de a sokkoló hatásokat jótékony homály fedi előlünk.”

Hogy fizikailag honnan ered a félelem, azt Karaszi Andrea modellezte nagyszerűen, tudományosan bizonyított tényekkel alátámasztva, mi pedig tágra nyílt pupillákkal figyeltük és hallgattuk, ahogy nevesíti agyunkban a felelőst, amit egyszerűen csak úgy hívnak: amygdala. Bár az elnevezés igazán bájos, és első hallásra akár egy csillagközi Star Wars hősnek is gondolhatnánk, a coach szerint ez mégsem az. A kutatások ugyanis azt mutatták ki, hogy az amygdala, amit mandula formájú neuroncsoportok alkotnak, elsődleges szerepet játszik érzelmi reakcióink feldolgozásában és raktározásában. Hogy mit jelent mindez? Az előadásból ezt is megtudtuk, és mondhatjuk, hogy az amygdalának köszönhetően fejünkben domborodik félelmeinknek sírja, vagyis pontosan ott van hétköznapjaink kisebb-nagyobb rettegéseinek kutyája elásva.

A hét órás rendezvényt a szervezők kellemes kávészünetekkel dúsították, így volt idő a hallottakat feldolgozni, a szünetekben azokat egymással megosztani, és felkészülni, hangolódni a következő élmény-bombára, amilyen a mindig mosolygós, és izgalmas kérdésekkel felvértezett Szily Nóra interjúja is volt. Nóra, miután saját élményeiről, a buktatók meg-, és túléléséről, félelmeinek leküzdéséről mesélt, ezúttal két vendéggel is beszélgetett a színpadon egyidőben. Interjúalanyai a stroke-ból felépült Kocsis Gábor, és a súlyos drogproblémákat és túlsúlyát leküzdő Őrfalvy Gusztáv voltak, akik példaértékű történeteikkel kétség kívül lenyűgözték a közönséget. Meséltek problémáik forrásáról, a hirtelen jött betegségről, megváltozott családi körülményekről, melyekről szinte minden nap olvashatunk, mégis elhessegetjük a kényelmetlen érzéseket, hiszen félünk tőlük, éppen ezért inkább hárítunk. Mert velünk ez nem történhet meg. Vagy talán mégis? És ha megtörténik velünk, akkor vajon mihez kezdünk?

Képesek leszünk azokat kezelni, vagy homokba dugjuk a fejünket, és védekező, hárító mechanizmusokkal inkább terelünk és nem is gondolunk rá? Kósa Erika hozott erre nagyszerű példákat üzleti és személyes tapasztalataiból, mi pedig hallgattunk és jegyzeteltünk szorgosan, mit is kellene tennünk ahhoz, hogy az önbecsapás helyett megfelelően kontrolláljuk tetteinket, hogy azok harmóniában legyenek érzelmeinkkel, és a kifogások gyártása helyett megtanuljuk azokat hozzánk méltóan, intelligensen kezelni.

Mert hisszük vagy sem, a félelem tart bennünket életben. Félelmeink nélkül nyugodtan áthajtanánk a piros lámpán, besétálnánk egy krokodilokkal teli folyóba, ácsorognánk a több ezer méter magas szikla peremén hátszélben, vagy órákon át beszélgetnénk egy ebolában szenvedő beteggel védőfelszerelés nélkül. A félelmeinkre, ahhoz, hogy túléljük az életet, szükségünk van. Ahogy Szántó Ferenc mondta, „A félelem mindig felhívja a figyelmet valamire, ezért kell érzelmeinket figyelni és tudatosítani.”

És el kell kezdenünk tenni. El kell kezdenünk gondolkodni, analizálni, levonni a következtetéseket, hogy legközelebb már ne kövessük el ugyanazokat a hibás lépéseket, és ki kell építeni magunkban azokat a hatékony módszereket, amelyek segítenek elkerülni vagy elviselni a következményeket. Hiszen a kétely a siker záloga, de ahhoz, hogy félelmeinket erősségként használjuk, azt is meg kell tanulnunk, hogyan hat ránk, hogyan kerüljük el, vagy milyen módszerekkel dolgozzuk azt fel. Mert az EQ szexi, és talán sosem késő, hogy félelmeink kezeléséért elkezdjünk valamit tenni. De vajon van elég bátorságunk hozzá?

Egy kis videós esszencia az eseményről!

CSATLAKOZZ TE IS AZ EQ SEXY MOZGALOMHOZ! 

Tegyél egy próbát és fejleszd érzelmi intelligenciád! Tanuld meg, hogyan nézhetsz szembe félelmeiddel, és érj el rövid idő alatt tartós változást! Csatlakozz az EQ SEXY mozgalomhoz 2018. október 13-án, és ünnepeld velünk az EQ SEXY mozgalom első születésnapját az Érzelmi Intelligencia napján!

Az extra kedvezményes Early Bird jegyekért kattintson! 



Szerző: Szécsényi Réka