Vissza Vissza a listához

A FÉRFI MINDENT MEGTESZ. A NŐ EZT MIÉRT NEM ÉRTÉKELI?

A FÉRFI MINDENT MEGTESZ. A NŐ EZT MIÉRT NEM ÉRTÉKELI?

A férfi élet nem könnyű. A puszta léthez szükséges mindennapi feladatokon túl kiállni, vállalni, elmondani, tenni, venni, nyerni és csalódni a férfiak számára sem laza sétagalopp.

Ha mindezt még egy hirtelen jött tömegpusztító nátha vagy megfázás is tetézi, halmozottan nehezített pálya a férfié. De vajon mi hajtja őket, hogy meghódítsák szívük szépséges szotyoláit, és mi-mindent hajlandóak tenni azért, hogy az áldozatkész becserkészést követően jól működő, és boldog legyen a kapcsolat? És vajon mit nem, amitől a nők cserébe teljesen kiborulnak?

ÍGY MŰKÖDIK A FÉRFI?

 „Laci, te! Kit keresel? – Hát olyan nőt, aki intelligens és okos, akivel lehet beszélgetni, jó fej, és nem az érdekli egyből, hogy mi áll a garázsban. – Laci, te! És találtál már ilyet? – Hát igen, különben nem beszélgetnénk két napja. – Laci te! És hogy van az, hogy két nap után már nem érdekel az intellektusom, sokkal inkább látatlanban az, letörlöm-e majd a gyötrő láz cseppjeit gondterhelt homlokodról? – Hát mert a férfit két dolog űzi. Az egyik az étel, a másik a vágy.” És Laci nevet.

MI KELL A NŐNEK?

A férfiak szerint bármi is kell a nőnek, amit ők hajlandóak megtenni értük, az sosem lesz elég. De vajon miért van ez így? A nő akar túl sokat, vagy a férfi rontja el már a legelején? Ahhoz, hogy párkapcsolatunkban megértsük a másik viselkedését, elvárásait, valamint megértessük, elfogadtassuk egymással gondolatainkat, érzéseinket, körülményeinket, és a világról alkotott véleményünket, nem csupán ismernünk kell egymást, de kellő érzelmi intelligenciával (EQ) is rendelkeznünk kell. Hogy miért?

MEGADTAM NEKED MINDENT. MÉGSEM VOLT ELÉG.

Vajon mi az a gondolat-motor, ami vezérli a férfit? „Házasságot akartál, és én elvettelek. Gyereket akartál, gyerek is lett. Van papír meg gyémántgyűrű, héthatáron át dalolt az eskü, a bébi meg már lassan diplomás. És mit akartam én? Hogy péntekenként a mulatságban ne légy másé, csak az enyém.”

Kedvében járni, szeretni, odaadón támogatni. De ha meg is tesszük, vajon az elég? Vagy mint szomjas vándor a sivatagban, aki oázist lát délibábként, csak megyünk és ütjük és hajtjuk, mert adni jó, vagy mert nekünk ez „jár”? Értelem és érzelem. Ez kell ahhoz, hogy a vágyak, az igények, az egymással szembeni elvárások valahol félúton találkozzanak. Adni kell ahhoz, hogy kapjunk, de van, ami még ennél is fontosabb: beszélnünk kell róla. Egymással, egymáshoz. Higgadtan, négy – vagy tizennégy - lépéssel a frontvonal mögül, fejünkben az ablakon beáramló, oxigéndús, friss levegővel. Csak hogy tudjuk, meddig mehetünk el. Mert megtesszük egymásért. Ez nem is kérdés. Az viszont igen, hogy vajon meddig még.

A BARÁTNAK HÁTASLÓ, AZ ASSZONYNAK MEG VIRÁG SE?

Mire idáig eljut egy kapcsolat, sok-sok jegyzet vésődik az esküvői mosolyalbum csillogó oldalainak utolsó utáni lapjára. Fakul a csillogás, a szeretet is kopik, a megszokásnak kényelmesen kiült fotelében rápillantva közös gyermekünkre úgy érezzük, az idő is szorít. Jól van ez így - mormoljuk. De vajon jól van ez így? Vagy amikor meghozzuk a döntést, és új utakra lépünk, mégiscsak úgy érezzük, valami még ott maradt? Belőlünk, a szívünkből a boldog múltból, az érzéseinkből, a ki nem mondott szavakból?

A KÓD NEVE: ÉRZELMI INTELLIGENCIA (EQ)

Az érzelmi intelligenciánk nem annak függvénye, hányféle diplomáért küzdöttünk meg vérrel-verejtékkel, és az sem befolyásolja, hogy a másodperc hanyadrésze alatt vagyunk képesek kiszámolni a hónapok óta kiszemelt táskánk leárazást követő aktuális beszerzési értékét. Az érzelmi intelligencia a saját, és mások érzelmeinek kezelésében, megértésében és a közöttünk lévő kapcsolat pozitív előremozdításában segít. Bár az érzelmi intelligencia nem tanulható, de rövid idő alatt hatékonyan fejleszthető, ami nem csak a saját kommunikációnkat, de partnerünk megértéséhez is hozzásegít. Hiszen feladni, elmenni, hőbörögni, mérgelődni és a másikat okolni mindig lehet. De vajon van-e bátorságunk, hogy sérelmeinken felülkerekedve polírozzuk érzelmi intelligenciánkat, hogy aztán kérés nélkül tűnjön el a szemeteszsák, hogy hazaérve virág – és ínycsiklandó frissensült - illatozzon az asztalon, és idővel Lászlónak is megadva az esélyt, nyugodt szívvel azt mondhassuk: „Huszonöt deka. Maradhat”.

/Szécsényi Réka/

Ha kíváncsi vagy érzelmi intelligenciád mértékére, teszteld most! Klikkelj a linkre, és töltsd ki az EQ-Gyorstesztet!

Szeretnéd jobban megismerni magad, felfedezni az erősségeidet és gyengeségeidet? Megtanulnád, hogyan kommunikálj hatékonyan a kollégáiddal és a főnököddel? Akkor az alábbi linken további segítséget találsz az érzelmi intelligenciád fejlesztéséről.

Kattints és KEZDJ EL TENNI!