Vissza Vissza a listához

EQ MAGAZIN - Szupererő?

EQ MAGAZIN - Szupererő?

Ha lenne egy szuperképességünk, amely abban segít, hogy életünk különböző szituációiban jó döntéseket hozzunk és akár egyedül, akár másokkal együttműködve folyamatos sikereket érjünk el, vajon használnánk ezt az erőt?

AZ EQ SEXY

Ha lenne egy szuperképességünk, amely abban segít, hogy életünk különböző szituációiban jó döntéseket hozzunk és akár egyedül, akár másokkal együttműködve folyamatos sikereket érjünk el, vajon használnánk ezt az erőt? Számos helyzet adódik hétköznapjaink során, ahol döntéseket kell hoznunk. Legyen az munka vagy magánélet, egy aprónak tűnő kérdés vagy hegyeket mozgató változás, alapvető célunk, hogy eredményesen érvényesüljünk minden helyzetben. Ebben segít nekünk érzelmi intelligenciánk, vagyis érzelmi hányadosunk, az EQ. És miért mondjuk azt, hogy az EQ szexi? Mert hisszük vagy sem, ez a képesség bennünk van, és kizárólag rajtunk múlik, hogyan fejlesztjük annak érdekében, hogy felismerve saját érzelmeinket képesek legyünk azokat irányítani, ezáltal eredményesek, nyitottak és sikeresek lenni. De mi is valójában az EQ?

EQ – A MEGFOGHATATLAN

Amikor érzelmi intelligenciáról beszélünk, automatikusan szegjük fel büszkén az állunkat és jelentjük ki, hogy azzal mi bizony rendelkezünk. Miért is ne tennénk? Hiszen ha különböző módon is, érezni mindnyájan érzünk, emellett törekszünk arra, hogy kapcsolatainkat helyesen kezeljük, és bár nem tudjuk pontosan, milyen széles spektrumban mozoghatunk érzelmi intelligenciánk végtelen univerzumában, az előzőek fényében könnyen érezhetjük magunkat a képesség birtokosának. Az EQ viszont ennél sokkal árnyaltabb. Ráadásul az sem biztos, hogy mindnyájan rendelkezünk vele.

VAJON JÓL BÁNUNK ÖNMAGUNKKAL?

Az, hogy hogyan bánunk másokkal és legfőképpen önmagunkkal, nagyban meghatározza cselekvéseinket, döntéseinket. A magas érzelmi intelligenciával rendelkező emberek ugyanis képesek arra, hogy mások helyébe képzelve magukat elemezzék az adott szituációt, beazonosítsák érzelmeiket és mindezzel összhangban reagáljanak. Ahhoz, hogy ezt elérjük, elengedhetetlen, hogy megismerjük, fejlesszük önmagunkat, és megtanuljuk definiálni érzéseinket. Tesszük ezt azért, hogy akár saját élethelyzeteinket gördülékenyen tudjuk kezelni, akár a másokkal való kapcsolatunk, kommunikációnk akadálymentes és eredményes legyen.

Érzelmi intelligenciánk olyan, akár egy szótár, csupán annyi különbséggel, hogy szavak helyett érzelmekkel és azok pontos meghatározásával van tele. Minél magasabb az érzelmi intelligenciánk szintje, annál gazdagabb EQ szótárunk is, hiszen lépésről lépésre ismerjük fel és határozzuk meg érzelmeink jelentését, jelentőségét, melyet a tudás birtokában már sokkal könnyebben alkalmazunk életünk számos helyzetében.

HOGYAN MŰKÖDIK?

Vegyünk egy példát. Míg az alacsony érzelmi intelligenciával rendelkező csak annyit mond, hogy rosszul érzi magát a bőrében, addig az, aki folyamatosan fejleszti EQ szintjét, a nagy halmazból pontosan ki tudja választani, mit is jelent számára az aktuális rossz érzés. Könnyen és egyszerűen meg tudja határozni, rá tud mutatni az érzés típusára, amivel már az okot is könnyen felismeri és ennek megfelelően képes azt kezelni. Hiszen egy rossz érzés megannyi forrásból fakadhat, okozhatja csalódottság, harag, frusztráció, megbántottság, de ahhoz, hogy megszüntessük és felismerve a kiváltó okot pozitív érzéssé formáljuk, saját érdekünkben mielőbb be kell, hogy azonosítsuk.

EQ = SZUPERKÉPESSÉG?

A magas érzelmi intelligenciával rendelkezők egyik legfőbb tulajdonsága, hogy kíváncsiak. Nem azért, hogy mielőbb világgá kürtölhessék a velük megosztott információkat, hanem azért, hogy megismerjék a másikat, hiszen az érdeklődés az empátia alapvető része, afféle híd az érzelmi intelligencia fejlesztéséhez. Minél inkább érdeklődünk a másik iránt, annál inkább segít bennünket is nyitottá tenni és megérteni mások helyzetét, gondolkodását, motivációját és velünk kapcsolatos céljait. A kíváncsiság egyfajta érdeklődés, nyitottság azért, hogy képesek legyünk akár munkahelyi, akár társas kapcsolatainkat megfelelően kezelni.

FÉLELMEINK VARÁZSSZERE

Minél magasabb az EQ-nk, annál inkább tisztában vagyunk félelmeinkkel, melynek különböző formái ősidők óta végigkísérik emberi létünket. Pedig félelem nélkül nem élhetünk. Mondhatjuk, hogy azoknak köszönhetjük életünket, azt viszont, hogy mekkora teret engedünk félelmeinknek, mi magunk határozzuk meg. Érzelmi intelligenciánk segítségével ugyanis könnyen beazonosíthatjuk félelmeink okát, hogy aztán néhány jól bevált gyakorlattal gyengeségünket erősséggé kovácsolva sikereink hatékony szolgálatába állítsuk.

AZ INTELLIGENS „NEM”

Azok, akik megfelelő érzelmi intelligenciával rendelkeznek, képesek nemet mondani. Az EQ-nk fejlesztésével ugyanis önkontrollunk is erősödik, amellyel megtanuljuk az egyik legfontosabb dolgot boldogságunk érdekében, mégpedig azt, hogy hogyan mondjunk nemet. Elsőre egyszerűnek tűnik, mégis számos helyzet adódhat életünk során, amikor nem akarjuk, nem merjük megbántani a másikat, vagy éppen nem szeretnénk saját magunkat kellemetlen helyzetbe hozni egy határozott „nem” kimondásával, mely hosszú távon viszont negatívan befolyásolja életünket és egészségünket, ezzel kiégést, stresszhelyzetet vagy éppen depressziót okozva saját magunknak. Nemet mondani nehéz, éppen ezért van szükség arra, hogy megtanuljuk azt kezelni, és a terelés vagy szükségszerűtlen felelősségvállalás helyett egyértelműen jelezzük, ha valamivel nem értünk egyet.

AZ EQ BENNÜNK VAN

Számos példát hozhatunk - és képzéseink keretében hozunk is még arra, mi mindenben támogatja életünket érzelmi intelligenciánk, valamint arra is, hogyan befolyásolja hétköznapjainkat, döntéseinket, kapcsolatainkat és eredményességünket. Mert az EQ bennünk van, és csakis rajtunk múlik, akarunk-e tenni önmagunkért annak érdekében, hogy érzelmi intelligenciánk folyamatos fejlesztésével egyéni sikereinket előremozdító, örömteli emberi kapcsolatokat alakítsunk ki önmagunkkal és környezetünkkel. De miért is ne akarnánk ezért tenni? Hiszen az EQ életünk minden egyes apró részletében szexi!

/Szerző: Szécsényi Réka/