Vissza Vissza a listához

EQ MAGAZIN - A FÉRFIAK SOSEM FÉLNEK?

EQ MAGAZIN - A FÉRFIAK SOSEM FÉLNEK?

Úgy beszélik, kétféle férfi létezik: az egyik, aki fél, a másik, aki sosem vallaná be.

A férfiak irányába támasztott követelmény-dömpinget ismerve talán nem is csodálkozunk azon, hogy a szépséges hímek térde is megremeg olykor, ha az elvárások metszett oroszlánfejjel díszített ajtaján undok vendégként kopogtat be a vámot szedő félelem. Mit kopogtat? Beront! Véráramba tódulva dúvadként keresi helyét, vonja be mérgének burkával a sejteket, hogy aztán minden, ami addig helyes volt, bátor és jó, az ne lehessen más a férfiben, mint nagy halom kétség, megnyomorított vágy és vicsorgó hiúságtól daccá váló, pusztító félelem.

EZ A FÉRFI DOLGA

A férfi legyen férfi. Ez a feladata. Erre született, erre nevelte az anyja. Mert a férfi és a félelem egy mondatban nem trendi, és ezt igenis tiszteletben kell tartani. Mert az igazi férfi – még ha fél is – megvívja a maga harcát. Mert akarja és hagyja. Hagyja, hogy mellbe vágja, földhöz verje, leteperje, darabokra cincálja, dühöngve, fájdalomtól üvöltve, a tehetetlenségtől nyüszítve megszenvedje, majd szétszaggatott, szilánkokra tört lelkének puzzle darabkáit hatalmas kezével összesöpörje, és rászorítva mindent megoldó tenyerét a félelem okozta sebre, toldozza-foldozza egymaga. És amikor a férfi végzett, bal kezével megemelve képzeletbeli kalapját csak csendben áll, nem felel, és tábortüzet kioltó sugárként a porrá zúzott, kupacba gyűjtött félelemre, mint tisztes harcban legyőzött ellenfelére, félkörívben rávizel.

A NAGYLÁNYOK NEM SÍRNAK, A NAGYFIÚK MEG NEM FÉLNEK

A férfi erős, bátor, nem kenyere a félelem és a gyengeség. Bevallottan semmiképp. De tagadjuk vagy sem, a félelem nem válogat, mint ahogy azt sem mi döntjük el, mi-minden váltja ki belőlünk a rémületet, ijedtséget, viszolygást, szorongást vagy a mindent felülíró rettegést. Arról viszont már mi döntünk, hogy behódolunk-e a félelem fojtogató szorításának, vagy szembeszállva saját hasznunkra fordítjuk-e démonainkat. Hiszen a döntés a miénk: nekünk dolgozzon, vagy ellenünk?

Üzletember, topmenedzser, hentes, újságárus vagy tudós, legyen bárki vagy bármi a tesztoszteron-bomba férfi, a krach – fogadjuk el -, bárhol simán beüthet. Ilyenkor jó, ha felismerjük, hogy félelmeink irányítása alatt nem dönthetünk racionálisan, nem hozhatunk helyes, ésszerű döntéseket, hiszen nem mi markoljuk a kormányt, már nem mi ülünk érzelmeink acélból öntött trónusán.

A FÉLELEM HATÁSA

Hogy mi generálja a félelmet? A tudósok már ezt is kimutatták. Biológiai magyarázat van arra, hogy mi generálja az érzést, és hogy milyen formában csapódik le szervezetünkben. A félelem egy sor fizikai tünetben manifesztálódik, sokszor olyan testi és szervi megbetegedésekben kicsúcsosodva, amelyre nem is gondolnánk. Bekenjük szagos krémmel, teszünk rá éjszakára borogatást, dobunk hozzá valami szert étkezés előtt fél órával, napi kétszer bő vízzel, hozzá némi vitamint, és bízó tekintetünket a csillagos égre emelve reméljük, hogy másnapra elmúlik. De a félelem az nem fog. Szerrel meg aztán semmiképp.

A FÉLELEM IRÁNYÍTHATÓ – MÉG A FÉRFIÉ IS

Ahhoz, hogy gátat szabva a félelemnek hétköznapi hősökként felvegyük a kesztyűt, meg kell tanulnunk kezelni azt. Ehhez az érzelmi intelligenciánk (EQ) fejlesztése egy igen hatékony eszköz, ugyanis a felismert félelem irányítható, tudatos bátorsággá formálható, és ha tisztában vagyunk a módszerekkel, miként fordíthatjuk hasznunkra ránk törő félelmeinket, nem csupán számolni tudunk majd annak összes ódiumával, de tervezhetővé is válnak a folyamatok, megelőzve azon fájdalmas következményeket, melyeket ilyenkor saját magunkon és környezetünk ellen követünk el. Még ha tesszük ezt akaratlanul is.

AZ EQ MACHO, AZ #EQSEXY

Senkit sem kérünk, hogy eldobva csáberejét és hódító férfiasságát, beálljon a sorba. Miért is tennénk? Az igazi férfi pontosan tudja, mi a jó neki, azt is, hogy hogyan szeret élni, alkotni és szenvedni. Okosan szenvedni, a fájdalmat, a félelmet a maga hasznára hajtani, tanulni, és a legközelebbi meccsen fent a ringben ország-világ szeme láttára a begyakorolt technikákat bevetni. Hiszen az EQ, mint egy erőtől duzzadó bicepsz, erősíthető, és rendszeresen megadva számára a megfelelő tudás-proteint, időről-időre eredményesen fejleszthető.

2018. Április 22-én megrendezésre kerül A Kezdj el tenni! rendezvénysorozatunk második állomása. A rendezvény a FÉLELEM témakörét veszi gorcső alá. 

/Szécsényi Réka/


Részletek itt!