Üzletember, saját vállalkozásait viszi, illetve segít másoknak elindulni. Elkötelezett nyilvánosbeszéd rajongó, ezáltal segít fiataloknak és felnőtteknek növelni az önbizalmukat, A lényeg, hogy tömören és hatásosan megtanulják elmondani az üzenetüket.

Az Egyesült Államokban nevelkedett Benkő Vilmos úgy látja, a rendkívüli tehetségekkel megáldott Magyarországon meglepően sok ember küzd önbizalomhiánnyal. Félünk felvállalni magunkat, és még jobban félünk kiállni a nyilvánosság elé, és azt mondani: ez vagyok én, ezt gondolom. Pedig egy ország sikeréhez önbizalommal teli állampolgárokra van szükség. Olyanokra, akik, mivel bíznak magukban, mernek kockázatot vállalni, és olyan dolgokba is belefognak, ami mások számára puszta álom.

Benkő Vilmos szerint a legrövidebb út az önbizalom megszerzéséhez a beszéd gyakorlásán keresztül vezet. Ezért alapította meg kollégájával, Szabó Attilával a Speak Akadémiát.

Általános tapasztalat, hogy azok az emberek, akik a kommunikációban jártasak, jobban boldogulnak az üzleti életben és általában a világban. Vannak született szónokok, ám gyakorlással az is jó előadóvá válhat, aki alkatilag félénkebb, visszahúzódóbb, és eleinte megretten, ha ki kell állnia a közönség elé. Egyetértünk a XIX. század egyik nagy hatású szónoka, Ralph Waldo Emerson szavaival, aki szerint „Minden nagy szónok rossz szónokként kezdte.”